top of page

Frappáns álláshirdetések → gyorsan betöltött pozíciók. Hogyan térül meg az egyediség a toborzásban?
A recruitmentben töltött 13 évem során az egyik leggyakrabban megfogalmazott tanácsom az volt az álláskeresőknek, cégeknek, hogy amikor csak lehet, törekedjenek az egyediségre. A munkavállalói és munkáltatói márka építése jó esetben egy tartós folyamat, amit ha tudatosan művelnek az érintettek, beérik, mint a jó termés.

Nemrég a saját csapatunk bővítése miatt időt nem kímélve igyekeztem összeállítani egy egyedi hangvételű, amolyan színes-szagos álláshirdetést, ami a lehető legjobban mutat be minket. Azon kívül, hogy rekordgyorsan meglettek az új kollégák, rengeteg pozitív visszajelzést kaptam a szakmabeli kollégáktól és a hazai legnagyobb toborzó Facebook-csoportban érkezett reakciók is azt igazolták: a sablonosságnál sokkal tutibb, ha merünk out-of-the box gondolkodni és nonkonformnak lenni, ugyanis ettől leszünk másabbak, érdekesebbek, izgalmasabbak, feltűnőbbek.


Rögtön el is kezdtem gondolkodni, melyik cégnél láttam hasonló törekvéseket, hamar eszembejutott a MiniCRM, akiknek a közelmúltban egy HR-es hirdetésükre kaptam fel a fejem: eredeti hangvételű, jól megfogalmazott, életszagú, ráadásul a humort sem nélkülöző hirdetés volt. Gondoltam megkérdezem, mi az ő filozófiájuk és a cég HR Generalistájával, Fülöp Líviával összekapcsolódva egy interjú ötletével kerestem meg őket, amiben szívesen vállaltak partnerséget.


A MiniCRM részéről Lívián kívül dr. Gáthy-Stéber Andrea (Chief HR Officer) és Pozsik Dániel (Chief Product Officer) volt a partnerem ennek elkészítésében. Olvassátok érdeklődéssel!


Sziasztok, meséltek kicsit magatokról, mivel foglalkozik a cégetek?


Mi a MiniCRM-nél minden nap azért dolgozunk, hogy a MiniCRM rendszer által segítsünk ügyfeleinknek hosszú távon sikeres vállalkozásokat építeni. Már túl vagyunk azon a szakaszon, ahol a legtöbb cég elvérzik és számos sikersztori van a hátunk mögött. A csapat létszáma hamarosan eléri a 60 főt és büszkék vagyunk arra, hogy mindent házon belül végzünk a termék fejlesztésétől kezdve a marketingen és értékesítésen át a supportig. Mindig arra törekszünk, hogy olyan kollégákkal bővítsük a csapatot, akik önállóak és jól akarják csinálni, amit csinálnak, mindeközben élvezik is azt.
(forrás: https://www.minicrm.hu/cegunkrol)


Kik írják nálatok az álláshirdetéseket?


A pozíció kiírások elkészülését a HR koordinálja, de a szakmai tartalom a csapatvezetők felelőssége, akik bevonják a csapatot a munkába. Álláshirdetéseink egyedisége annak köszönhető, hogy szándékosan nem szeretnénk sablon szövegeket írni, hanem merjük belevinni az egyéniségünket is.


Mennyire céltudatos az egyediség, kell dolgoznotok azon, hogy megkülönböztessétek magatok a konkurenciától? Ha igen, mik a titkos eszközeitek, amikor a potenciális új kollégákat célozzátok?


Arra törekszünk, hogy a cég, a csapat hangulatát jól tükröző anyagokat írjunk, és ezt csak közösen, az érintett kollégák bevonásával lehet. Ha egy pozíció kiírása alapos és hiteles, már előzetes szűrőként tud funkcionálni a kiválasztási folyamatban, hiszen ha betaláltuk a célszemélyt és jelentkezett hozzánk, akkor az alapvető szimpátia kialakult részéről. Az a célunk, hogy a kiválasztási folyamat minél hatékonyabb legyen, és ne csak felvenni, hanem megtartani is tudjuk a kollégákat, ebben sokat segít, ha nem árulunk zsákbamacskát. Ráadásul az employer branding is csak hiteles kommunikációval tud jól működni.

Ha a termék csapat vezetőjét kérdezed – aki gyakran részt vesz a szövegek írásában –, szerinte céltudatosság van, titkos fegyver nincs és nem is volt. Sokáig gondolkodtunk azon, hogyan lehet ezt jól csinálni, aztán rájöttünk hogy igazából teljesen felesleges bonyolítani. El kell mondani, kik vagyunk, miben hiszünk és mit csinálunk. Pontosan úgy kell elmondani, amilyenek vagyunk, minden más izzadságszagú. Értelmetlen mást mutatni magunkról, mint ami van, mert úgyis kiderül az igazság. Nem próbálunk többnek tűnni, nem próbálunk másnak tűnni, hanem annak akarunk tűnni – praktikus és lelkiismereti okokból –, amik vagyunk.


Számomra lehengerlő a humor, ami visszaköszön a hirdetésszövegekből, vannak jelöltek, akik épp ezt dicsérik, ha olvassák a szövegeket? Kaptok feedbacket a szövegeitek kapcsán az álláskeresőktől, ha igen, mit?


Sok visszajelzést kapunk a szövegek kapcsán és többségük pozitív. Sokan megemlítik, hogy részben a szöveg stílusa keltette fel a figyelmüket és nagy szerepet játszott abban, hogy jelentkezzenek. Többen üdítőnek tartják, hogy a sokadik sablonos szöveg után végre elolvashattak egy olyat is, mint a miénk. Ugyan ritkán, de persze szoktunk negatív véleményt is kapni, vannak, akik túl nyersnek tartják, vagy esetleg nem túl “professzionálisnak”. Ezzel persze semmi gond nincs részünkről. Volt például olyan jelentkezőnk, aki a jelentkezés mellé írt egy hosszú emailt, amiben leírta, hogy nem szimpatikus neki a stílusunk és ezért valójában nem is szeretne jelentkezni hozzánk. Ezt mi úgy értelmeztük, hogy akkora hatással voltunk rá, hogy mégis szánt rá időt, hogy ezt megírja nekünk.

Nincs két ugyanolyan hangvételű, stílusú hirdetésünk, ami jól tükrözi, hogy mennyire más egy-egy csapat a cégen belül.
(forrás: https://www.minicrm.hu/karrier/)Milyen más toborzási csatornát használtok még a hirdetések mellett és melyek a leghatékonyabbak?


A klasszikus online felületeken megjelenő hirdetéseink mellett a saját kapcsolatrendszerünket használjuk egyelőre. A HR vezető érkezésével a következő évi recruitment stratégiában már jóval több toborzási eszköz fog szerepelni és az employer brandingre is külön fogunk fókuszálni.


Ha nyomon követitek a hirdetéseitek népszerűségét, melyik volt az eddigi legnépszerűbb az álláskeresők körében és miért?


Nehéz egyet kiemelni közülük. Marketinges hirdetéseink mindig nagy sikert aratnak és sok jelentkezőt vonzanak, hasonló volt a helyzet, amikor irodavezető, valamint HR vezető kollégákat kerestünk. Az említett pozíciók esetében mindenképp az szólt mellettünk, hogy nem száraz felsorolást írtunk a kötelességekről, hanem itt is törekedtünk arra, hogy ne beszéljünk mellé és megmutassuk, milyenek vagyunk valójában.


Köszi, hogy megosztottátok, az én tapasztalatom is az, hogy ezek a hirdetések működnek igazán. Sok sikert kívánok Nektek, találjátok meg ezeken keresztül azokat az új kollégákat, akik szakmailag és személyiségükben is a legjobban passzolnak a MiniCRM csapataiba! :)


Ha szívesen megnéznétek, milyen is egy eredeti hangvételű, nekünk is tetsző álláshirdetés, kattintsatok a MiniCRM Karrier oldalára!


1,579 views0 comments

Recent Posts

See All
Watermark Big.png
bottom of page